Krojenie łagodzi dziecięce obyczaje

25 kwietnia 2014, 06:36

Najnowsze studium psychologów z USA wykazało, że gdy 6-10-letnie dzieci jedzą pokarmy, które trzeba gryźć przednimi zębami, np. udka kurczaka czy całe jabłka, są bardziej niegrzeczne niż wtedy, kiedy podaje im się potrawy pokrojone.



W obronie rosomaków

14 sierpnia 2014, 11:54

Koalicja złożona z 13 organizacji ekologicznych zapowiedziała, że pozwie do sądu administrację prezydenta Obamy. Ekologów oburzyła decyzja urzędników, którzy odmówili objęcia rosomaków federalną ochroną gatunkową.


Niski indeks glikemiczny nie wpływa na czynniki ryzyka cukrzycy i choroby sercowo-naczyniowej

17 grudnia 2014, 12:13

Niski indeks glikemiczny (IG) nie zwiększa wrażliwości na insulinę ani nie zmniejsza wpływu czynników ryzyka choroby sercowo-naczyniowej.


Czas na bezzałogowe samoloty pasażerskie?

31 marca 2015, 10:27

Po rozbiciu przez pilota samolotu w Alpach znowu więcej mówi się o bezpieczeństwie lotów. Niektórzy eksperci mówią, że najwyższy czas na wypróbowanie pasażerskich samolotów bezzałogowych.


Słodki sposób na goryczkę

31 lipca 2015, 11:52

Cukier odgrywa ważną rolę w zmniejszaniu goryczy herbaty i kawy, przy czym stosujący termodynamikę statystyczną dr Seishi Shimizu z University of York wykazał, że nie chodzi o zwykłe maskowanie smaku, ale o zmiany chemiczne.


Niebezpieczne aromatyzowane e-papierosy

9 grudnia 2015, 12:42

Elektroniczne papierosy zawierają związki chemiczne łączone z chorobami układu oddechowego. Badacze z Uniwersytetu Harvarda stwierdzili np., że diacetyl, wiązany z ciężkimi chorobami dróg oddechowych jest obecny w ponad 75% elektronicznych papierosów i płynów do ich napełniania


Znaleziono powiązania między bakterią jamy ustnej i rakiem przełyku

29 lutego 2016, 11:46

Porphyromonas gingivalis, główny patogen przyzębia, występuje u 61% pacjentów z płaskonabłonkowym rakiem przełyku (ang. esophageal squamous cell carcinoma, ESCC).


Duże sieci beta pozwalają na szybszą naukę języków

4 lipca 2016, 12:31

Sekret, czemu niektórzy ludzie uczą się języków szybciej, może leżeć w aktywności ich mózgu podczas relaksu.


U szczurów mała ilość alkoholu nie zwiększa spożycia pokarmów

25 listopada 2016, 12:38

Badanie na szczurach pokazało, że niewielkie ilości alkoholu nie zwiększają ogólnej liczby spożytych kalorii. Oznacza to, że gryzonie korygują ilość zjedzonych pokarmów o liczbę kalorii wypitych z alkoholem.


Pierwszy lek na najbardziej agresywną postać stwardnienia rozsianego

30 marca 2017, 10:22

Szwajcarski Roche Holding AG poinformował właśnie, że Administracja ds. Żywności i Leków (FDA) zatwierdziła wyprodukowane przezeń lekarstwo bazujące na pracach Hausera. Środek o nazwie ocrelizumab działa inaczej, niż wiele dostępnych leków na MS


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy